hé maakindustrie, je verliest geld!

Kantoorprocessen zijn de nieuwe productielijnen

De maakindustrie in Nederland staat bekend om haar innovatiekracht. Onze productieprocessen zijn van wereldklasse. Maar terwijl de fabrieksvloeren glanzen van bedrijvigheid, verloopt het werk op kantoor vaak stroef. De paradox? Juist de randprocessen—planning, calculaties, inkoop, voorraadbeheer, logistiek—zijn vaak verouderd en inefficiënt. Dat kost bedrijven klauwen vol geld. Is digitalisering hiervoor het antwoord?

oude gewoontes, nieuwe problemen

Hoe is het mogelijk dat een sector die zo vooruitstrevend is op de werkvloer, achterblijft op kantoor? Veel bedrijven binnen de maakindustrie vertrouwen nog steeds op Excel-sheets, carbonpapier en ‘houtje-touwtje’-oplossingen om hun dagelijkse randprocessen te organiseren. Het kantoor is in deze digitale tijd misschien wel de achilleshiel geworden voor de maakindustrie. En eigenlijk is dat heel logisch. Veel van deze toonaangevende bedrijven bestaan al decennialang. Super succesvol zelfs. Dus waarom veranderen wat altijd goed heeft gewerkt? Maar deze oude gewoontes leveren steeds vaker nieuwe problemen op. Want de wereldwijde concurrentie is moordend. In China zijn de arbeidskosten bijvoorbeeld aanzienlijk lager, waardoor zij hun concurrentievoordeel hebben door massa en snelheid.

randprocessen als productielijnen

De Nederlandse maakindustrie kan niet concurreren op arbeidskosten, maar wel op kwaliteit en efficiëntie. We moeten dus slimmer zijn. En dat begint bij de randprocessen op kantoor. Ook - of juist die - moeten we gaan zien als productielijn. Digitalisering kan hierin een sleutelrol spelen. Want met efficiënte, geautomatiseerde en gebruiksvriendelijk software maken we de randprocessen sneller en daarmee goedkoper. Bovendien win je er de war on talent mee. Goede software maakt bedrijven namelijk een stuk aantrekkelijker voor jong technisch talent. De nieuwe generatie is gewend aan gebruiksvriendelijke software en zal snel afhaken bij bedrijven die achterlopen.

eerst problemen, dan pas oplossingen

De valkuil? Digitalisering zien als een einddoel in plaats van als middel. Het is natuurlijk verleidelijk om in de eerste de beste software te investeren die een ‘alles-in-één-oplossing’ belooft. Maar pas op: zonder grondige analyse van de specifieke problemen binnen je bedrijf, kan digitalisering een nachtmerrie worden. Ze kunnen leiden tot hogere kosten, langere doorlooptijden en frustratie op de werkvloer. En precies dat willen we niet.

geen wonderoplossing van bovenaf: de vloer op!

Ik geloof heilig in een bottom-up aanpak. In plaats van te vertrouwen op dure consultants die van bovenaf een ‘wonderoplossing’ komen brengen, moet je beginnen bij de mensen die het werk elke dag doen. Hoe wij dat doen? In 5 dagen dompelen we ons onder in het bedrijf: op kantoor én vooral op de vloer. Kijken en vragen, kijken en vragen. Op dag 5 presenteren we de top 3 knelpunten en een doorkijk naar mogelijke pragmatische oplossingen. Bijvoorbeeld digitale oplossingen of compleet andere ideeën, maar altijd maatwerk waarmee jouw de nieuwe productielijn wordt.

hier wil ik hulp bij
👉

Ik ben Tim van Less or more, en wij maken werken in bedrijfssoftware makkelijker. Leuker. Fraaier. Gebruiksvriendelijker. Efficiënter. Waardevoller. Winstgevender. Want gebruikers die sneller kunnen werken, meer vertrouwen hebben en zich verbonden voelen met jouw product, maken verkopen makkelijker, onboarding sneller en versterken jouw marktpositie.

laat een bericht achter

Bedankt voor je bericht! 
We hebben het met succes ontvangen.
Oeps! Er ging iets mis, probeer het opnieuw.

of neem zelf contact op

of wil je ons bezoeken?